Den Stora trädgårdsfesten, 25-27 augusti

Vilka fantastiska dagar. Folk strömmade i massor till Sofiero och totalt var det lite drygt 16 000 besökare. Vädrets makter lade också sin skyddande hand över området och skonade Sofiero från söndagens skyfall i närområdena. Folk handlade i massor av det rikliga utbudet som utställarna på fotbollsplanen och på övriga ställen i parken hade att erbjuda. Servicen med inlämning av växter och annat inhandlat i informationstälten som vi vänner bemannar är verkligen något som uppskattas.
     Som tidigare år var det många vänner som var engagerade de här dagarna. Vårt nya medlemstält som är inne på sitt andra år sattes upp redan på onsdag kväll och det gick väldigt smidigt med hjälp av en handfull kraftkarlar som utan några större problem fick alla delar på plats.
     Under torsdagen fylldes tältet med lotterivinster som företag i trakten och många av utställarna generöst bidragit med och efter att vår sekreterare Louise in i det sista försett alla med nummer dukades de upp på vinstbordet i vårt stånd på stora gräsmattan torsdag morgon. Bordet var imponerande och alla 5000 lotter gick åt som smör.
     På stora gräsmattan fanns flera fantastiska idéträdgårdar att beskåda, bland annat från danska Marienlyst och en trädgård inspirerad av Carl Larssons fru Karin och hennes trädgård på Lilla Hyttnäs i Dalarna. Även i år var det blomstertävling, där deltagande florister tävlade med buketter gjorda av blomster plockade i Sofieros trädgård. Rösta kunde man också på Årets skördeblomster, en kreatörtävling med verklig blomsterfantasi.
     Stjärnfloristen Annette von Einem var tillbaka och visade spektakulära hattkreationer gjorda av blommor, stjälkar och blad och som rönte stor uppskattning.
     Det pågick även en Land Art festival med deltagare från flera länder och deras konstverk som tolkar naturen fanns att beskåda i den södra delen av parken bakom Stallet. Denna del av parken som är lite mörk, trolsk och undanskymd var en perfekt plats för dessa naturnära skapelser.
     Utbudet från trädgårdsscenen var också rikligt och i särklass var BBC:s populäre trädgårdsprofil Monty Don och självklart lockade han en stor åhörarskara.
     En lyckad fest i dagarna tre och inte minst för Sofiero vänner och detta tack vare alla vänner som ställt upp på olika sätt. Vårt medlemstält ligger nu hoppackat på slottsvinden och får där vila fram till nästa års fest.

loading...