Program för Sofiero vänner 2016
 
Årsmöte, tisdag 15 mars
Årsmöte i Stadsteaterns foajé utanför stora scenen (Karl Johans gata 1) kl 18.30 med lotteri och information om årets program.
 
Trivselträff, måndag 4 april
Årets första träff i Sofieros vackra park. Vi möts vid huvudentrén och går en promenad eller sysselsätter oss med något speciellt Sofiero Vänner-projekt i parken. Därefter gemensam fikastund och var och en tar med eget. Det ska vara enkelt, socialt och trevligt, samtidigt som vi då och då kan göra en insats för Sofiero. Alla medlemmar är välkomna. Bjud gärna med intresserade ”nya” medlemmar – vi vill ju bli flera! Väl mött vid huvudentrén kl 14.00, där någon från Sofiero Vänners styrelse eller Sofiero möter er.
 
Säsongsöppning, fredag 15 april
Sofiero Slott och Slottsträdgård öppnar för året och inleder firandet av Sofieros 150-åriga historia.
 
”Kvistar och knoppar” i Orangeriet, lördag 16 april

I vår förvandlas Orangeriet till en blomstrande oas klädd i vackra kvistar och knoppar skapad av trädgårdsfotografen Annika Christensen i samarbete med trädgårdsdesigner Victoria Johansson och floristen Marie Emilsson. En inspirerande utställning med material från naturen i kombination med vårens blommor. Samling vid Kungagrinden kl 09.30. 

”Vårblommor”, söndag 1 maj
Inför 150-års jubiléet har det satts 43 000 lökar, som i vår kommer att slå ut i en magnifik blomsterprakt. Sofieros trädgårdsdesigner tar oss med på en vandring och berättar om tanken bakom kompositionerna och ger tips till den egna trädgården. Samling vid Kungagrinden kl 12.00. (OBS tiden).
 
Trivselträff, måndag 2 maj

Se ovan, den 4 april. Väl mött vid huvudentrén kl 14.00.
 
Barnkalas, söndag 8 maj
Barnens Sofiero öppnar för säsongen med ett härligt kalas med pyssel och annat kul. Lekstugorna är nystädade och fina kläder är upphängda för små prinsar och prinsessor att klä ut sig i. Fri entré för barn
t o m 18 år + en vuxen. Alla, även rullstolsburna barn, kan vara med. Missa inte detta! Vännernas hjälp kommer att behövas.
 
Utflykt till Köpenhamn, lördag 21 maj
Vi samlas på Knutpunkten kl 07.55 för gemensam resa till Köpenhamn kl 08.12. Vidare med buss till Landbohøjskolens Have. Vi får här en introduktion om parkens historia och funktion. Intill ligger Köpenhamns Universitetsbibliotek – Fredriksberg där vi ser botaniska bokskatter. Sedan appromenad till Bjørnekælderen för lunch - rödspätta, måltidsdryck och kaffe ingår. Efter lunch går vi till Frederiksbergs Have med Haveselskabets Have. I parken är det fri vandring. Vi är hemma senast ca kl. 18.00. Bindande anmälan sker till Louise Casenberg, 070-865 32 75 eller kjellouise@hotmail.com, senast den 9 maj och insättning av 480 SEK/person görs på föreningens bankgiro 5479-9424 senast den 16 maj.
 
Ny utställning i Orangeriet, lördag 21 maj
Tema för utställningen är ”1800-talets vurm för exotiska växter och hur man inredde med dem” Vi blir guidade. Samling vid Kungagrinden kl 9.30.

Naturvandring, torsdag 26 maj  OBS! Veckodag
Ulrik Alm tar oss med på en vandring i Jordbrodalen. Vi går Jordbodalen österut, en bit upp över Eskilsminne och sen är vi tillbaka. Det blir en blandning av fin natur, geologi och trädgårdar på Eskilsminne. Ta gärna med fika till pausen. Samling på Fredriksdals parkering för samåkning kl 17.45 eller vid Sundspärlan/Fältarpsvägen kl 18.00.
 
Jubileumsinvigning, måndag 6 juni
Med pompa och ståt och ett storslaget firande i parken invigs Sofieros 150-års jubileum. Samtidigt invigs Jubileumsträdgården med temat ”Det vilda möter det strikta”.
 
Kungligt konstnärskap, måndag 6 juni
I sommar tas besökaren med på en unik resa genom sex generationer av kungligt konstnärskap i jubileumsutställningen på slottet. Exklusiva verk av de kreativa kungligheterna drottning Margrethe II,
kung Oscar II, prins Eugene, kronprinsessan Margareta, Sigvard Bernadotte och prins Carl-Philip visas. Bildkonst, poesi och fotografi är några av de konstnärliga genrer som medlemmarna i släkten Bernadotte hängett sig åt genom generationer. OBS! Vi blir guidade onsdag 8 juni kl. 17.00 i både parken och slottet.
 
Trivselträff, tisdag 7 juni (OBS byte av dag på grund av Nationaldagen)

Se ovan, den 4 april. Väl mött vid huvudentrén kl 14.00.
 
Midsommar, fredag 24 juni
Fira midsommar på Sofiero med Laröds byalag. Det bjuds på traditionell musik, dans kring majstången, egen picknick med en underbar utsikt över Öresund och lekar för barnen.
Fri entré. Kl 12-16.
 
Trivselträff, måndag 4 juli
Se ovan, den 4 april. Väl mött vid huvudentrén kl 14.00.
 
Sommarblomster, söndag 24 juli
Med tanke på att det är jubileumsår kommer sommarfloret att vara något alldeles extra i år. Sofieros trädgårdsdesigner berättar om tanken bakom kompositionerna och ger värdefulla tips för den egna trädgården. Samling vid Kungagrinden kl 12.00. (OBS tiden).
 
Trivselträff, måndag 1 augusti
Se ovan, den 4 april. Väl mött vid huvudentrén kl 14.00.
 
Den Stora Trädgårdsfesten, fredag 26 - söndag 28 augusti
Det är som vanligt en av Vännernas största insatser under året med tävling, lotterier, försäljning med mera.
 
Trivselträff, måndag 5 september
Se ovan, den 4 april. Väl mött vid huvudentrén kl 14.00.
 
Dahliaprakt, söndag 18 september
Dahliakvarteret står i blom och i samarrangemang med Sofiero skördar vi buketter och går på vandringar bland alla de 35 dahliasorterna. Även försäljning av frukt och grönt som skördats i slottsträdgården. Vännernas hjälp behövs kl 12.00-16.00.
 
Ljusstämning, torsdag 3 – söndag 6 november
Stor final på Jubileumsåret. Kom och upplev ett annorlunda Sofiero som med stämningsfull ljussättning plockar fram det bästa ur höstmörkret. Vännernas hjälp behövs varje kväll kl 17.00-21.00.
 
Vid arrangemangen måste medlemskort uppvisas. Medföljande icke-medlem betalar 50 kr.