Program för Sofiero Vänner 2015

Årsmöte, tisdag 17 mars
Årsmöte i Hertzska villan. Vikingsgatan 2, Helsingborg (Vikingsbergsparken) kl 18.30 med lotteri,
information om årets program mm.

Trivselträff, torsdag 9 april (2 april = Skärtorsdag)
Det är dags för den första trivselträffen i Sofieros vackra park. Vi möts vid huvudentrén och går en
promenad eller sysselsätter oss med något speciellt Soferio Vänner-projekt i parken. Sedan har vi gemensam fikastund och var och en tar med sitt eget. Det ska vara enkelt, socialt och trevligt, samtidigt som vi då och då kan göra en insats för Sofiero. Alla medlemmar är välkomna. Bjud gärna med intresserade "nya" medlemmar - vi vill ju bli flera! Väl mött vid huvudentrén kl 14.00, där någon från Sofiero Vänners styrelse möter er.

Säsongsöppning, fredag 17 april
Sofiero Slott och Slottsträdgård öppnar för året.

"Vår i kruka" i Orangeriet, fredag 17 april.
Vårens färgring på nytt sätt upplever vi i en utställning skapad av Annika Christensen och Cecilia S-Tukianinen. Där får vi idéer och inspiration kring vårlökar och andra vackra och tåliga växter, som kan odlas i krukor. Guidning av Annika Christensen vid Kungagrinden 9.30.

Naturvandring, lördag 2 maj
Ulrik Alm tar oss med på en vandring i Vegeholmsskogen söder om Ängelholm. Ta gärna med fika till pausen. Samling på Fredriksdals parkering för samåkning kl 9.30 eller vid fd möbelaffären vid Erikslund/Varalöv kl 10.00.

Trivselträff, torsdag 7 maj
Se ovan, den 9 april. Väl mött vid huvudentrén kl 14.00.

"Vårflor", söndag 10 maj (obs veckodag)
Varje vår bjuder parken på två efterlängtade och färgsprakande blomningar. Under april och maj sprider tiotusentals tulpaner och narcisser sin glädje över hela parken; varje år med nya kompositioner och färgsammansättningar, men alltid lika vackert. Vi blir guidade. Samling vid Kungagrinden kl 9.30.

Barnkalas, söndag 10 maj (obs veckodag)
Barnens Sofiero öppnar för säsongen med ett härligt kalas. Det blir fika till alla barn samt pyssel och annat kul. Lekstgorna är nystädade och fina kläder är upphängda för små prinsar och prinsessor att klä ut sig i.
Fri entré för barn t o m 18 år + en vuxen. Alla, även rullstolsbundna barn, kan vara med. Missa inte detta! Vi ses där från kl 11.00. Vännernas hjälp kommer att behövas hela dagen.

"Sofiero 1866-1905 - Oscar II och drottning Sofia", lördag 30 maj
Utställning om Sofieros grundare. Huvudperson är drottning Sofia, som var en drivande kraft bakom att Sofiero kom till. Utställningen produceras i samarbete med kreatörerna och kungakännarna Bo och Stig Dahlin. Vi blir guidade. Samling vid Kungagrinden kl 9.30.

Utflykt till Halland: Wapnö gård & Mjellby konstmuseum, lördag 30 maj
Eftersom förra årets utflykt inte blev av, kör vi den i repris i år. Vi samlas kl 9.00 på Fredriksdals parkering, varifrån buss avgår mot Wapnö gård i Halland. Det blir guidad visning av gården kl 10.30. För mer information om Wapnögård, se www.wapno.se. Efteråt serveras vi en läcker Gourmet AlleMansRätt, inkl vatten/lättöl, i restaurangen. Om någon behöver specialkost, vill vi gärna ha besked i mycket god tid. Vi kommer även att besöka Gårdssaluhallen, där vi kan provsmaka produkter och handla. Dagens andra och sista anhalt är Mjellby Konstmuseum. Där får vi en guidad visning av Halmstadgruppens samling och en introduktion till separatutställningen ("Nell Walden och 'der Sturm"), se www.mjellbykonstmuseum.se. För eftermiddagens kaffestund ansvarar var och en själv. Det finns ett kafé i anslutning till museet. Vi räknar med att vi är hemma igen kring kl 18. Max 25 deltagare -först till kvarn...! Allt utom eftermiddagskaffe ingår i priset. Bindande anmälan sker till Kerstin Landfelt senast den 15 maj på tel 042-23 60 16 och insättning av 495 kr/person görs på föreningens bankgiro 5479-9424 senast fredag 22 maj.

Trivselträff, torsdag 4 juni
Se ovan, den 9 april. Väl mött vid huvudentrén kl 14.00

"Passion på Sofiero" i Orangeriet, fredag 5 juni
En växt som riktigt kom i ropet under 1800-talet är passionsblomman. Här kan du se en för Sverige närmast unik samling och uppleva deras fantastiska former, färger och dofter. Vi blir guidade. Samling vid Kungagrinden kl 9.30.

Midsommar, fredag 19 juni
Fira midsommar på Sofiero med Laröds byalag. Det bjuds på traditionell musik, dans kring majstången, egen picknick med en underbar utsikt över Öresund och lekar för barnen. Fri entré. kl 12-16.

Trivselträff, torsdag 2 juli
Se ovan, den 9 april. Väl mött vid huvudentrén kl 14.00.

Högsommarvandring, söndag 5 juli (obs veckodag)
En vandring där vi får veta allt om sommarens rabattkompositioner, samt tips och råd hur man skapar en egen romantisk trädgård. Vi blir guidade. Samling vid Kungagrinden kl 9.30.

Målarkalas, söndag 5 juli (obs veckodag)
Vid barnens Sofiero bjuder vi på målarkalas, som en inledning på Målarveckan på Sofiero. Ta med barn och barnbarn och låt dem måla med olika färger och på olika sätt. Fika kommer att säljas vid lekstugorna. Barnen kan också gå på äventyr i Trollskogen, där det finns en spännande drakborg! Alla, även rullstolsburna barn, kan vara med. Fri entré för barn t o m 18 år + en vuxen. Naturligtvis ställer Vännerna upp och hjälper till. Kalaset börjar kl 11.00.

Trivselträff, torsdag 6 augusti
Se ovan, den 9 april. Väl mött vid Huvudentrén kl 14.00.

Vandring bland stadens blomsterutsmyckningar, lördag 8 augusti
Annika Anderberg Boman visar oss runt och berättar. Samling på Sundstorget kl 10.00.

Den Stora Trädgårdsfesten, fredagen 28 - söndag 30 augusti
Det är som vanlig en av Vännernas största insatser under året med tävling, lotterier, försäljning med mera.

Trivselträff, torsdag 3 september
Se ovan, den 9 april. Väl mött vid huvudentrén.

Dahliaprakt, söndag 13 september (obs veckodag)
Dahliakvarteret står i blom och i samarrangemang med Sofiero skördar vi buketter och går på vandringar bland alla de 35 dahliasorterna medan Slottskaféet erbjuder kaffe och hembakat! Vännernas hjälp behövs kl 12.00-16.00

Soppan 23 september

Exotiska träd, söndag 4 oktober (obs veckodag)

Följ med på en tur bland trumpetträd, mammutträd, död mans fingrar, magnolior med enorma blad, katsuror med flera. Vi blir guidade. Samling vi Kungagrinden kl 9.30.

Ljusstämning, torsdag 29 oktober - söndag 1 november
Förra årets mycket uppskattade Ljusstämning återkommer. Upplev ett annorlunda Sofiero som med stämningsfull ljussättning plockar fram det bästa ur höstmörkret. Kl 17.00-21.00.

Vid arrangemang måste medlemskort uppvisas.
Medföljande icke-medlemmar betalar 50 kr.