Referat kommer!

.Exotiska träd i Slottets park
 
Den 17 oktober – en underbar brittsommarkväll – samlades 15 medlemmar i Sofiero Vänner till en guidad tur med Mikael Löfving, trädgårdschef på Sofiero.
Vi startade, på stora gräsmattan framför slottet, med parkens äldsta träd, en Rubinia från östra Nordamerika. Den planterades antagligen på 1870 – talet och kallas också falsk akacia. Blommorna innehåller mycket nektar, som vi känner igen som akaciahonung.
Vi fortsatte förbi äkta valnötsträd och kom fram till en kinesisk Sekvoja. Denna ansågs utdöd men upptäcktes i det vilda i sydvästra Kina och finns nu att beskåda i Sofiero slottspark.
En japansk Katsura blev nästa mål. Detta är ett av höstens färggladaste träd, som får lysande bronsgul höstfärg med blad som doftar så härligt av pepparkaka !
Vid sidan av står en Perukbuske ( Asien ) med sin knallröda ” kalufs ”.
Nära Orangeriet finns ett Mammutträd ( Kalifornien ). Den högsta uppskattade åldern på ett Mammutträd är 3266 år, vilket gör dessa träd till den tredje äldsta organismen i världen och till volymen det största träd som funnits på jorden.
På fotbollsplanen brer ett sibiriskt Korkträd ut sig med sina svarta frukter ( beska !) och inte långt därifrån en kinesisk Narrbuske eller Död mans finger ! Namnet kommer av de långa, mörkblå frukterna med smak av honungsmelon.
Vi promenerar över den nya hängbron och är åter framför slottet.
Här står ett ståtligt Kejsarträd ( Kina) som blommar med trumpetformade, lilarosa blommor runt midsommar. De stora tandade bladen användes under Mingdynastin som packmateriel vid transporter till andra världsdelar.
Inte långt därifrån hittar vi ett Ginko (Kina) även kallat kinesiskt tempelträd, som sägs vara det äldsta bevarade trädet på jorden – 250000000 år !
Kung Gustav Adolf planterade på 30-talet en Katalpa – betyder träd på indianska, och inte långt därifrån står ett Ambraträd, detta också från U.S.A. Ambran (kådan) används bl.a. i parfymindustrin.
En varm och solig sommar ger färgsprakande löv på hösten. Vilket äventyr vi fick uppleva !

Tack, Mikael, och tack Sofiero !
 
Gunilla

 Fina bilder från visningen finns att beskåda i GALLERI