Vännernas Trivselträff på Sofieros Glasveranda
 torsdagen den 13 september.

 
Ca 40  förväntansfulla medlemmar kom till Glasverandan på eftermiddagen i hyggligt väder för att lyssna på den populära Sofiero-guiden Lucia Dieden kåsera om sina upplevelser på Sofiero.
Lucia var i god form och berättade om sina erfarenheter vid besök av kungligheter och andra prominenta  gäster som hon guidat i Parken.
Danska Dronningen Margarethe II var på besök på Slottet för några år sedan för att leda hängningen av hennes konstverk till den kommande utställningen.   Lucia fick en god och personlig kontakt med Dronningen som var mycket älskvärd och lätt att samarbeta med.
Lucia var överraskad över hur snabbt Dronningen kunde  byta om efter arbetet med att placera och hänga  konstverken och komma ut ur det trånga damrummet som en riktig drottning inför vernissaget. Mycket imponerande tyckte Lucia.
Andra spännande besökare var Hertiginnan Bettina Bernadotte med Mikael Bernadotte från Mainau  vid Bodensjön i Sydtyskland ,som kom för att  se den äldsta rhododendron-busken planterad på 1800-talet nere vid teplatsen där förre kungen Gustav VI Adolf drack te med sin uppvaktning  precis kl. 1700 varje dag .
Ett gäng på 30 st resenärer ända från Nya Zealand uppskattade den vackra parken och Lucias kunniga guidning på engelska med alla latinska namnen på växterna.
Lucia berättade också om utställningen Art Street Garden i Orangeriet med de två ungdomarna som är ritade på långväggen i en stad med 1000 växter som ett bladverk vilket Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt hade satt fast uppe på väggen. Även den nya Jubileumsträdgården vid den norra delen av parken nämndes.
Medlemmarna gav Lucia en lång applåd som tack för en inspirerande och rolig inblick i hennes guide-arbete på Sofiero.
 
Sofiero 2018-09-22
Henrik Skiöldebrand