Vårflor 6 maj
 
Klarblå himmel, strålande solsken och 30 000 blommande lökväxter mötte oss, ett fyrtiotal Vänner med gäster, när vi samlades för årets Vårflor.
     Sara Bratt, trädgårdsdesigner på Sofiero, mötte oss vid Drottning Silvias blomstersmycke och berättade inspirerande om alla de vackra tulpanerna som i år går i färgskalan gult och lila. Nytt för i år är att det på www.sofiero.se går att se beskrivningar över Vårflor-planteringarna. Klicka på ”Om Sofiero” och Vårflor, så får ni se allt. Mitt i denna fantastiska färgprakt finns det dock lite, lite smolk i bägaren. Sara berättade att det, pga. dåligt tulpanår i fjol i Holland, är det fler tulpaner än vanligt som har drabbats av svamp. Klokt att se upp med detta även i den egna täppan.
     Vi imponerades också av alla narcisser i slänten ner mot dammen, där det finns nya fina guldfiskar. Därifrån fortsatte vi till Prinsessan Margaretas Blomstergata där vi fick höra att t.ex. gyllenlack ändrar färg beroende på temperaturen. Och det kan ställa till det, även för den duktigaste trädgårdsdesigner, vid planeringen av en rabatt!
     Den härliga vandringen fortsatte till Slottet där vi beundrade de fina planteringarna i stora krukor framför slottet. Lika fina planteringar finns på andra sidan slottet där vi dessutom njöt av den hänförande utsikten mot Sundet.
     Efter alla dessa fantastiska upplevelser tackade vi Sara med en rungande applåd.
 
Text och foto: Louise Casenberg

loading...