Utställningar i Orangeriet och på Slottet 13 april

Ett drygt 30-tal Vänner hade denna skärtorsdagsförmiddag trotsat aprilvädret och tagit sig ut till Sofiero, där solen under korta stunder glimtade till och gav extra glans åt den vackra vårblomningen och försökte lindra de kyliga vindarna från havet. Det var också en park som in i det sista fejades inför säsongsöppnandet en halvtimme senare.
    Inne i orangeriet var det behagligt och där kunde vi blicka upp mot en svävande japansk trädgård,
stringgarden - trädgård på tråd. Vi fick lära oss att dessa svävande växter kallas Kokedamas, mossbollar, dvs. mossa lindad kring växternas rötter istället för jord. På det nakna tegelstensgolvet stod tre stora runda sittpallar klädda med tyg föreställande en skogstjärn med mossa, karpar och trollsländor. Det var rofyllt att slå sig ned på dessa och betrakta ”skådespelet” ovanför.
    Därefter vandrade vi till slottet för att på dess övre våning ta del av konstutställningen, Konst på Kryss, ett samarbete mellan konstföreningarna i Helsingborg och Helsingör. Vi guidades runt av ordföranden i Helsingborgs konstförening, Kerstin Schultz, som började med att berätta om själva utställningen och att det är tio år sedan sist det var Konst på Kryss, men som är nu tillbaka, först i april på Sofiero och sedan i maj/juni på Marienlyst slott på andra sidan sundet. Det är tio svenska och tio danska konstnärer som inbjudits att ställa ut, 5+5 på respektive ställe.
    Vi åtnjöt sedan en rundvandring i utställningssalarna och fick intressant och trevlig information om de olika utställande konstnärerna, deras konstverk och den teknik de använt.

Text: Kristina Lindström  Bild: Kya Jepsen

loading...