Utflykt Köpenhamn 21 maj 2016

Vilken fantastisk dag. Eva-Maria Jansson, hängiven Sofierovän och som till vardags arbetar på Det Kongelige Bibliotek i Köpenhamn guidade oss suveränt, entusiasmerande och med ett stort kunnande. Efter att med tåg ha anlänt till Hovedbangården i Köpenhamn tog vi bussen till Fredriksberg, en mindre känd del av storstaden för många av oss.
    Första anhalt där var Lundbyhøjskolans park, en liten oas som invigdes 1858. Vid skolan har generationer av veterinärer, agronomer och landskapsarkitekter utbildats och den tillhör nu Köpenhamns universitet. Många av de träd som planterades vid anläggandet av parken finns kvar och särskilt imponerande är en stor Zelkova (tillhör almsläktet) med fyra stora stammar. Trädet med de stora vita bladen, som ser ut som näsdukar och därav namnet (näsduksträd), fascinerande oss också. Parken är indelad i flera avdelningar med bland annat en rosenträdgård, en avdelning för sommarblomster och en skulpturpark. I den sistnämnda beundrade vi de små trädgårdsnymfer som är inspirerade av de träd de är placerade vid. Sötast är utan tvekan ”Den tänkande hästen”.
    Efter att ha vandrat runt i parken visade oss Knud Høgsberg (bibliotekarie vid universitetsbiblioteket i parken) gamla bokskatter och då främst rikt illustrerade trädgårdsböcker och även trädgårdsritningar.
Vi fick inte bara titta, utan även bläddra försiktigt i de framlagda böckerna utan att behöva använda några skyddande handskar. Särskilt intressant för oss var att den stora danska landskapsarkitekten vid förra sekelskiftet, Edvard Glæser, även hade ett finger med i spelet vid anläggandet av Sofieros trädgård och vi fick till och med se några av hans ”sofieroskisser”.
    På en mysig restaurang åts en god lunch med härlig stämning och goda kakor till kaffet och därefter gick vi några hundra meter till Fredriksbergs slott och dess stora park. Denna anlades av Fredrik IV i slutet av 1600-talet som barockpark med formklippta träd och många fontäner, men omvandlades efter cirka 100 år och fick en engelsk, lantlig och romantisk stil med små sjöar, slingrande stigar och många exotiska träd. Själva slottet var fram till mitten av 1800-talet kungligt sommarslott, men därefter och än idag officersskola.
    När vi besett parken, slottet och kikat efter elefanter över staketet till intilliggande Köpenhamns Zoo, tog vi buss, tåg och färja hem. Det blev en dag, rik på upplevelser och ett stort gemyt för de tolv vänner och två barn som deltog.

Text och foto: Kristina Lindström, Pia Glad och Kya Jepsen

loading...