Utflykt Norrviken-Krapperup, 30 september

Vi var 30 vänner som vid 8.30-tiden denna soliga dag äntrade utfärdsbussen på Sofiero.
    Vår chaufför för dagen körde vant och säkert och vi hade bara att njuta av det fina sensommarlandskapet utanför bussfönstret.
    Första stoppet var vid Boarp där vi fick förmiddagskaffe med tilltugg och kunde samtidigt njuta av den hänförande utsikten mot Laholmsbukten och skymta Halmstad i fjärran.
    Guiden Ingrid Persson-Skog mötte oss vid entrén till Norrviken och hon lotsade oss sedan runt i den bedårande parken och vi blev alla hänförda över dess prakt och hur välskött allt var. Vi fick också ta del av historiken kring Norrviken och dess grundare Rudolf Abelin. Det kändes också mycket tillfredsställande att få veta att Norrviken efter många trassliga år nu har ägare som rustat upp park och byggnader och återställer området i sin forna glans.
    Sedan var det dags för lunch i den nyrenoverade Abelinvillan. Vid trevligt dukade bord och omgivna av vackert dekorerade väggar och tak åtnjöts prästostinbakad lax, gulbetor och körsbärspotatis.
    Mätta klev vi på bussen för vidare färd mot Krapperup. Under den färden korades även vinnarna av resans Sofiero-quiz som deltagarna fått klura på under morgonen.
    På Krapperup blev vi omhändertagna av två guider som visade oss slottets innanmäte och berättade om dess intressanta historia. Gården ägs och drivs idag av den penningstarka Gyllenstiernska Krapperupstiftelsen och trots att ingen är bosatt permanent på slottet idag finns en viss hemkänsla fortfarande i dess många magnifika och verkligen sevärda rum.
    Innan hemfärden var det dags för eftermiddagsfika på slottscaféet, där vi inmundigade bakverk i väl tilltagen storlek. Belåtna med dagen fortsatte vi slutligen färden tillbaka till Sofiero. 

Text: Kristina Lindström
Foto: Kya Jepsen

loading...