Trivselträff onsdag 5 april
 
Dags för årets första aktivitet på Sofiero. Vädret var gråmulet och kalla vindar svepte in från havet men detta förtog inte glädjen över att se praktfull, tidig rhododendronblom i både norra och södra ravinen.
     Vi var sju Vänner som samlades på slottets övre våning med fin utsikt mot entrén och en alldeles nyklippt, härligt grön gräsmatta. En verkligen passande miljö för Marianne Billings berättande om den första tiden efter Helsingborgs stads övertagande av slottet och parken.
     Ett kungligt arv med både möjligheter och förpliktelser och där Mariannes make Stig Billing, stadsträdgårdsmästare när Sofiero blev stans egendom, har haft stor del i att parken blivit den ”pärla” som den är idag. Intressant bland mycket annat som vi fick oss till livs var Drottnings Ingrids engagemang för parken, hennes många besök där och hennes glädje i att staden förvaltade parken i hennes mors, Kronprinsessans Margaretas, anda.
     Vi närvarande var helt fascinerade av Mariannes berättelse så lagandet och strykandet av utklädningskläderna gick sedan med en rykande fart. Det var i år inte heller så mycket vi behövde åtgärda.
     Hoppas Marianne kan återkomma i något annat sammanhang, för fler av oss Vänner borde få ta del av den unika kunskap om Sofiero som hon bär på.

Text: Kristina Lindström  Bild: Kya Jepsen