Trivselträff, 13 september
 
Till denna Trivselträff hade vi lyckats locka Christer Persson att berätta lite om hur det var på Sofiero på ”gamle kungens tid”. Christers pappa Calle Persson var slottsvakt och därför tillbringade Christer mycket tid på slottet, både som son och som anställd under sommarloven.
 
Christer kåserade om ”Ett år på slottet” och berättade för oss, drygt tjugo Vänner, om vad som hände på Sofiero när det begav sig. Vi fick veta att kung Gustav VI Adolf kom på en kort visit, ”Vårbesöket”, i maj och då planerades, tillsammans med trädgårdsmästaren, vad som skulle göras i parken innan sommaren. Den 7 juni kom kungen tillbaka tillsammans med en stor del av den personal som skulle arbeta på slottet under sommaren. I mitten av augusti åkte kungen till Italien och den 1 oktober stängdes slottet för vintern. Under vinterhalvåret hade Christers pappa ansvar för reparationer och underhåll på samtliga byggnader på Sofiero. På den tiden fanns det inte larm på slottet, men dock en mycket, mycket barnvänlig hund, en dobermann, som tyckte att det var mycket trevligare att leka med Christer och hans bröder än att vakta slottet.
 
Vi fick också en inblick i hur ”en dag på slottet” kunde vara. Dagarna var mycket inrutade och samma procedurer upprepades dagligen. Christer drog själv en parallell till ”Downton Abbey” och berättade att mycket påminde om livet i den engelska TV-serien.
 
Medan Christers berättade vräkte regnet ner utanför Glasverandan och det smattrade rejält på taket, men det störde oss inte det minsta, vi njöt av att höra om alla roliga episoder som utspelade sig på slottet och vi fick en härlig bild av hur det var på gamle kungens tid.
 
Louise Casenberg

loading...